اگر 6/7 سال پیش قصد داشتید یک کسب و کار راه بیندازید، بعد از محصول یا خدمات باکیفیت، نیاز بود حتما بودجه کافی برای تبلیغات هم داشته باشید تا بتوانید مشتریان جدید جذب کرده و به موفقیت برسید، اما امروز وقتی قرار به راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی باشد، الزامی به وجود منابع مالی برای تبلیغات نیست، بلکه امروز نیازمند منابع زمانی و علمی برای تولید محتوا هستید! چراکه تولید محتوا برای سایت باعث جذب مخاطب و تبدیل راحتتر او به مشتری میشود.
اما چطور تولید محتوا برای سایت کنیم؟ اصلا چطور مطمئن شویم زمانی که برای تولید محتوا صرف میکنیم هدر نرفته و مخاطبان آن را مشاهده میکنند؟ جواب این سوالات و چندین سوال مهم دیگر را در این مقاله آموزش تولید محتوا میگیرید. پس با من همراه باشید.
تولید محتوای سایت چیست؟
به طور کلی ما 2 نوع تولید محتوا داریم:
نوع اول تولید محتوا برای سایت است که در آن اقدام به نوشتن محتوای متنی، مثل همین مقالهای که در حال خواندنش هستید، میکنیم.
اما در نوع دوم که تولید محتوا برای شبکههای اجتماعی است، باید محتوای ویدیویی یا تصویری برای انتشار در رسانههایی مثل یوتیوب، اینستاگرام و… کنیم.
همانطور که خودتان هم میدانید، روی صحبت من در این مقاله تولید محتوا برای سایت است. در دوره وبمستر ثروت ساز هم به طور کامل یک فصل در مورد این موضوع صحبت شد.
آموزش تولید محتوا برای سایت و سئو
مهمترین دلیلی که ما به خاطرش اقدام به تولید محتوا در سایت میکنیم، سئو یا SEO است. این همان چیزی است که باعث میشود وقتی کاربری یک کلمه را در گوگل جستجو میکند، سایت ما را در نتایج جستجو، بالاتر از سایت دیگران ببیند. در واقع مهمترین فاکتور در سئو کردن سایت، همان محتوایی است که امروز میخواهم نحوه تولیدش را به شما آموزش بدهم.
1- ایدههای تولید محتوای سایت را پیدا کنید
خب، اولین قدم از هر نوع تولید محتوایی، پیدا کردن ایدههای محتواست. اما چطور؟ خب زمانی که صحبت از محتوای سایت باشد، باید ابتدا ببینیم که کاربران در گوگل و دیگر موتورهای جستجو اصلا چه کلماتی را جستجو میکنند؟ سپس تولید محتوا برای سایت بر اساس آن ایده های محتوایی باشد.
برای پیدا کردن جستجوی کاربران میتوانیم به ابزارهای تحقیقات کلمات کلیدی مثل KeywordTool (یا ابزارهای دیگری) برویم.
همانطور که در تصویر بالا هم مشخص است، این ابزار بعد از اینکه یک کلمه به آن بدهید، کلمات مرتبط به آن که کاربران جستجویشان کردهاند را در اختیارتان قرار میدهد. به زبان دیگر به کمک این ابزار رایگان میتوانید تعداد زیادی ایده تولید محتوا برای سایت پیدا کنید.
علاوه بر keywordtool ابزارهای دیگری مثل: Semrush و KeywordPlanner و Moz و سایر ابزارهای دیگر نیز وجود دارند که برای تحقیق عبارات و یا ایده های محتوا کاربرد دارند.
2- کلمات کلیدی را دستهبندی کنید
هر کدام از ایدهها یا همان کلماتی که بالاتر به آنها رسیدید، در واقع یک کلمه کلیدی است که باید برایش محتوا تولید شود. اما قبل از شروع باید یک نکته مهم را رعایت کنید و آنهم دستهبندی و گسترش کلمات کلیدی است.
در واقع شما باید از میان لیست، کلمات کلیدی مترادف و مشابه را پیدا کرده و با هم دستهبندیشان کنید. این یعنی من قبل از نوشتن این مقاله، این کلمات کلیدی مترادف را با هم دستهبندی کردهام:
- آموزش تولید محتوا،
- آموزش تولید محتوا برای سایت،
- نحوه تولید محتوا،
- و…
منظورم از دستهبندی، این است که همهشان را با هم در یک فایل متنی یا یک فایل اکسل کنار هم نوشتهام تا یادم نروند. اما چرا این کار را میکنم؟ چون کلماتی که مترادف هستند همگی میتوانند در یک مقاله سئو شوند و نیاز نیست الزاما برای هر کدام یک مقاله جدا بنویسم.
3- سرفصلها را تعیین کنید
خب، الان شما کلمه کلیدی اصلی مقاله و همینطور چند کلمه کلیدی فرعی را در اختیار دارید. در قدم بعدی باید قبل از نوشتن، سرفصلهای محتوای مورد نظر را رسم کنید. این یعنی بنویسید که قرار است در این مقاله از چه موضوعاتی صحبت کنید؟
به عنوان نمونه من قبل از شروع مقاله چنین سرفصلهایی را تعیین کرده بودم:
- تولید محتوا چیست،
- اصول و آموزش محتوانویسی،
- تکنیکها،
- جمع بندی مقاله.
البته این سرفصلها ممکن است در حین نوشتن مقاله و حین تحقیقات تغییراتی کنند، اما مهم است که ابتدا یک طرح ذهنی منظم از مقاله داشته باشید. اگر هم نمیدانید دقیقا چه سرفصلهایی باید در محتوا باشد، میتوانید به مقالات رقبا و مقالات خارجی نگاهی انداخته و از سرفصلهای آنها ایده بگیرید.
4- منابع را مشخص کنید
خب به یکی از مهمترین بخشها رسیدیم. ببینید، به طور کلی ما 4 روش تولید محتوا برای سایت داریم:
- بازنویسی: نوشتن مقاله از یک یا چند مقاله مشابه فارسی،
- ترجمه: ترجمه کردن از مقالات خارجی معتبر،
- تالیف: نوشتن از دانش و تخصصی که خودمان در مورد موضوع داریم،
- ترکیب: نوشتن مقاله به کمک روشهای بازنویسی، ترجمه و تالیف.
در حال حاضر رایجترین روش تولید محتوا برای سایت بازنویسی و ترجمه است. اما اگر روش بازنویسی را انتخاب کردهاید، بدانید که قرار نیست محتوای سایت رقبا را کپی کرده و در سایت بگذارید. بلکه باید به طور کلی جملهبندی آن را تغییر بدهید. مثلا جمله پایین، بازنویسی شده همین جمله پررنگ بالا است:
(الان که با شما صحبت میکنم، اغلب محتوانویسان در وب فارسی برای تولید کردن محتوا از روشهای بازنویسی و ترجمه استفاده میکنند.)
در هر حال انتخابتان هر کدام از گزینهها هم که باشد، بهتر است همین ابتدا منابعتان را مشخص کنید. برای انتخاب منبع هم به سراغ سایتهایی بروید که گفتههای معتبری داشته و محتوایشان هم ساختار خوبی دارد. به این ترتیب میتوانید با خیال راحت از آنها استفاده کنید.
نکته: اصولا محتوانویسان موفق، به جای بازنویسی به سراغ ترجمه محتوا میروند. همینطور در بخشهایی از متن نظر خودشان را هم به مقاله اضافه میکنند تا صرفا یک مقاله ترجمهای خشک ننوشته باشند.
5- دست به قلم شوید
خب عملا از اینجا کارمان را شروع میکنیم. در تولید محتوا برای سایت شما میتوانید محتوا را در خود سایت بنویسید، یا اینکه در یک فایل Word نوشته و سپس آن را به سایت منتقل کنید.
در هر حال، از زمانی که اقدام به نوشتن مقاله میکنید، باید چند نکته مهم را مد نظر قرار بدهید که در ادامه آنها را به شما توضیح میدهم.
6- مقدمه جذاب را فراموش نکنید
اجازه بدهید همین ابتدا یک نکته مهم را بگویم. ببینید، چه هدفتان این باشد که محتوا سئو شود و چه اینکه مخاطب تا انتهایش را مطالعه کرده و محصول و خدمات شما را بخرد، باید بتوانید او را زمان زیادی در صفحه نگاه دارید! در واقع اگر مخاطبان بعد از ورود، سریعا از صفحه خارج شوند، نرخ پرش یا Bounce Rate صفحه افزایش پیدا کرده و گوگل به همین دلیل رتبه شما را کاهش میدهد.
حالا یکی از این موارد تاثیرگذار روی نرخ پرش و ماندن و نماندن مخاطب در صفحه، مقدمه (100 تا 200 کلمه اول مقاله) آن است! چراکه اغلب مخاطبان به محض ورود، مقدمه را میخوانند و سپس نسبت به چیزی که خواندهاند، تصمیم میگیرند آیا ادامه مقاله را بخوانند یا نه. برای نوشتن مقدمه جذاب هم:
- از آمار در نوشتن مقدمه استفاده کنید،
- داستان بگویید،
- تاریخچههای جذاب را بیان کنید،
- از تجربههایتان بگویید،
- به مخاطب بگویید در ادامه مقاله چه به دست میآورد،
- با پرسیدن سوالات مهم، ذهنش را برای رسیدن به جواب تشنه کنید،
- و… .
7- اصول نویسندگی را رعایت کنید
نمیخواهم بگویم باید از همین ابتدا در حین تولید محتوا برای سایت به شدت حرفهای عمل کرده و مثل یک نویسنده خبره بنویسید. اما خب بهتر است کمی با تمرین کردن، مهارت نویسندگیتان را ارتقا داده و سعی کنید متنهایی بنویسید که باعث گمراهی ذهن مخاطب نشود. منظورم متنی است که هر پاراگرافش به پاراگراف قبلی مرتبط بوده و باعث پرش ذهنی نمیشود.
علاوه بر این، باید علائم نگارشی را هم در محتوا رعایت کنید. مخصوصا علائمی مثل نقطه، ویرگول، پرانتز، گیومه و… که میتوانید آنها را با مطالعه منابع رایگان سطح وب در مورد ویراستاری یاد بگیرید.
8- عنوان جذابی انتخاب کنید
علاوه بر مقدمه جذاب، یکی دیگر از موارد بسیار مهم در تولید محتوا برای سایت و سئو محتوا، نوشتن یک عنوان جذاب است. در واقع عنوان همان چیزی است که باعث میشود مخاطبان در نتایج جستجو سایت شما را برای مشاهده انتخاب کرده و به این ترتیب با افزایش نرخ کلیک یا CTR رتبهتان افزایش پیدا کند.
اما در مورد عنوان به چه چیزی دقت کنیم؟
- از اعداد در عنوان استفاده کنید،
- کلمات تاثیرگذاری مثل ((شگفتانگیز، راحت، آسان، ساده و…)) را در آن بیاورید،
- ببینید مخاطب دقیقا از محتوای شما چه چیزی میخواهد و در عنوان به همان اشاره کنید! مثلا اگر فهم موضوع مورد نظر برایش سخت است و به دنبال یک مقاله مبتدی میگردد، در عنوان از عبارت “به زبان ساده” استفاده کنید.
10- محتوا را سئو کنید
اگر در محتوایی که مینویسید فاکتورهای سئو رعایت نشده باشد، عملا امیدی نیست که مقالهتان در نتایج دیده شود. بنابراین باید حتما با سئو محتوا آشنا شده و فاکتورهایش را در مقاله اجرا کنید.
البته تا اینجا هم خیلی از نکات گفتهشده مثل مقدمه جذاب، عنوان و… از جمله نکاتی بودند که باعث بهینه شدن محتوا میشوند. اما خب علاوه بر اینها یکسری نکات مهمتر هم هست که باید مورد توجه قرار بدهید.
11- استفاده از کلمات کلیدی و LSI ها
اگر قرار بود این مقاله را 4/5 سال پیش بنویسم، باید اشاره به این میکردم که حتما در مقاله، چندین و چند بار کلمه کلیدی اصلی را تکرار کنید.
اما امروز و با توجه به تغییرات الگوریتمهای گوگل، دیگر نیاز نیست برای سئو شدن مطلب کلمه کلیدیتان را بارها در آن تکرار کنید. پس چه کنیم؟
اول از همه کلمه کلیدی اصلی و کلمات فرعی را بهشکل عادی در گوشه و کنار متن بیاورید. قرار نیست به زور این کلمات را در متن جای بدهید، صرفا یکی دو بار استفاده از آنها کافی است.
بعد از این، مطمئن شوید در محتوا از کلمات LSI استفاده کردهاید! چه؟ کلمات LSI در واقع آن عبارتهایی هستند که وقتی در مورد یک موضوع صحبت میکنید، باید در میان صحبتهایتان شنیده شود.
مثلا اگر از یخچال صحبت میکنید، احتمالا کلماتی مثل سرما، فریزر، مواد غذایی، مصرف برق و… هم در میان صحبتهایتان شنیده میشود. حالا اگر مقالهای که مینویسید واقعا به موضوع مورد نظرتان نزدیک باشد، حتما بهشکل عادی در متن کلمات LSI هم تکرار شده و نیاز نیست نگرانشان باشید.
12- لینک داخلی
لینک داخلی، لینکی است که از مقاله به دیگر صفحات سایت میدهید. مثلا الان ایده های کسب و کار اینترنتی یک لینک داخلی است! اما این لینکها چه تاثیری در سئو و تولید محتوا برای سایت دارند؟
- اول از همه این لینکها باعث افزایش قدرت صفحهای میشود که به آن لینک دادهاید،
- در درجه دوم هم لینکهای داخلی باعث میشود کاربران علاوه بر مقاله فعلی، وارد یک صفحه دیگر شده و در آنهم زمان بگذرانند. به این ترتیب هم نرخ پرش کاهش پیدا میکند و هم زمان ماندگاری در سایت بالا میرود.
13_ استفاده از تصاویر
درست است که تا اینجا فقط صحبت از متن کردم، اما خب همانطور که در خود این مقاله هم مشاهده میکنید، چندین تصویر در میان محتوا وجود دارد. در واقع یکی دیگر از فاکتورهای تاثیرگذار روی سئوی محتوای شما، تصاویر است. پیشنهاد میکنم در ازای هر 200 تا 400 کلمه متن، حتما از 1 عکس مرتبط در صفحه استفاده کنید.
ALT عکس
دقت کنید، بعد از اضافه کردن عکس به صفحه، باید به تنظیمات آن در سایت رفته و برای هر عکس یک متن جایگزین یا همان ALT بنویسید.
متنی که در این بخش مینویسید، روی سئو شدن بهتر محتوا تاثیر دارد. اما چه چیزی بنویسیم؟ اصولا باید متن ALT عکس، چیزی باشد که خود تصویر را توصیف میکند. مثلا: منظره چمن! اما خب گهگاهی بهتر است از کلمه کلیدی مقاله هم در متن آلت تصاویر استفاده کنید.
14- استفاده از محتوای چند رسانهای
همانطور که تا اینجا متوجه شدید، ما در تولید محتوا برای سایت هر چه بتوانیم کاربر را زمان بیشتری در صفحه نگاه داریم، رتبه بهتری در نتایج جستجو خواهیم داشت. با توجه به این، پیشنهاد میکنم حتما در مقالهای که نوشتهاید، از محتواهای چند رسانهای هم استفاده کنید. منظورم ویدیو و صوت است.
صرفا قرار دادن یک ویدیو 3/4 دقیقهای جذاب در صفحه میتواند باعث افزایش زمان ماندگاری کاربر و بهبود شدید رتبهتان شود. بنابراین نسبت به اهمیت ویدیو، بیتوجه نباشید.
15- تعداد کلمات درستی انتخاب کنید
خیلی از دوستان عزیز که تازه اقدام به آموزش تولید محتوا برای سایت کرده و آن را یاد گرفتهاند، میپرسند هر مقاله باید چند کلمه باشد؟ به طور خلاصه بهتر است مقالاتی که مینویسید کمتر از 1200 کلمه نباشند.
اما اگر جواب دقیقتری میخواهید، تعداد کلمات مقاله شما نسبت به نیاز کاربر و همینطور فعالیت رقبا مشخص میشود. مثلا همین مقالهای که در حال خواندنش هستید، با توجه به اینکه رقبا همهشان مقالاتی بین 1500 تا 3000 کلمه نوشتهاند، من هم آن را در حدود 2500 کلمه مینویسم. البته علاوه بر رقبا، به مخاطبانم هم نیمنگاهی داشته و مطمئن میشوم که آیا این تعداد کلمات متن برای آنها زیاد یا کم نیست؟ سپس تصمیم نهاییام را میگیرم.
16- اضافه کردن لینک به خارج
علاوه بر تمامی راهکارهای بالا، پیشنهاد میکنم در انتها یک لینک به یک سایت معتبر خارجی هم در محتوا قرار بدهید. مثلا به یک مقاله مشابه خارجی که در گوگل رتبه داشته یا اصلا مقالهای که از آن محتوایتان را ترجمه کردهاید. به این ترتیب گوگل به دلیل ارتباطی که با یک سایت معتبر دارید، کمی اعتبار بیشتری برای صفحهتان در نظر میگیرد.
به زبان سادهتر: بعد از نوشتن مقاله، کلمه کلیدیتان را به زبان انگلیسی جستجو کنید، یک سایت معتبر پیدا کرده، نام آن را در انتهای مقاله به عنوان منبع نوشته و به همان صفحه از سایت که در گوگل مشاهده کردید، لینک بدهید. در دادن لینک خارجی هم نیاز نیست زیادهروی کنید و کافی است هر از گاهی از این تکنیک کمک بگیرید.
کلام آخر
به عنوان کلام آخر؛ اگر به یادگیری در زمینه تولید محتوا برای سایت و همینطور سئو علاقهمندید، پیشنهاد میکنم سری به صفحه دوره وبمستر ثروت ساز بزنید.
چراکه 2 فصل از این دوره در مورد سئو سایت و سپس تولید محتو است. علاوه بر این 1 فصل هم در مورد اصول تبلیغ نویسی مبتنی بر نورومارکتینگ است که عملا با یادگیری این 3 مهارت میتوانید خودتان به عنوان یک تولید کننده محتوای حرفهای در بازار فعالیت کنید.
خب به انتهای مقاله رسیدیم. در این مقاله آموزش تولید محتوا برای سایت، با هم بیشتر از 15 نکته برای نوشتن یک محتوای سئو شده را یاد گرفتیم. در نهایت اگر سوال و نظری دارید در بخش نظرات منتظر شما عزیزان هستم.