آیا واژه دیجیتال مارکتینگ، یک اصطلاح خیلی با کلاس برای استفاده در صحبت های عامیانه است تا دانش مان را به رخ دیگران بکشانیم؟
شاید بهتر است از خودمان بپرسیم واقعا دیجیتال مارکتینگ چیست؟
یک اشتباه درباره مفهوم دیجیتال مارکتینگ:
بر خلاف تصور عموم افراد، قدمت این واژه هیچ ارتباطی با اینترنت ندارد! در واقع این عبارت، قبل از سال ۱۹۰۰ میلادی (قبل از کامپیوتر و اینترنت) به وجود آمد
نام این آقای محترم Guglielmo marconi (گاگلیلمو مارکونی) است که اولین انسانی است که در سال ۱۸۹۶ میلادی، دیجیتال مارکتینگ را ایجاد کرد و توانست امواج را به صورت بی سیم انتقال دهد. این شخص رادیو را اختراع کرد.
اولین دیجیتال مارکتینگ دنیا کی اتفاق افتاد؟
در سال ۱۹۱۰ میلادی به صورت، زنده صدای موسیقی اپرای یکی از کنسرت ها در نیویورک پخش شد. فکر میکنید چه اتفاقی افتاد؟
حجم وسیعی از مردم به وجد آمدند و برای خرید بلیت کنسرت، هجوم آوردند و کاملا ناخواسته و بدون هیچ برنامهای، دیجیتال مارکتینگ متولد شد! و انسان فهمید که از این طریق میتوان فروش ایجاد کرد! به نظرم واقعا شگفت انگیز است که خود دیجیتال مارکتینگ، قبل از اینترنت و گوشی هوشمند و کامپیوتر به وجود آمده بود. دلیلش این است که دیجیتال مارکتینگ، هیچ ارتباطی به اینترنت ندارد!
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
اگر بخواهیم برای درک این مفهوم سراغ تعریف ویکی پدیا از دیجیتال مارکتینگ برویم، با یک سری جملات کسل کننده مواجه میشویم:
حالا من میخواهم خیلی ساده به شما بگویم دیجیتال مارکتینگ چیست؟ به قدری ساده که برای همیشه مفهوم آن را به خاطر بسپارید:
بازاریابی و فروش توسط دستگاههای الکترونیکی
بله. همین و تمام!
وقتی از طریق دستگاه های الکترونیکی، بازاریابی و فروش انجام شود، مفهوم ساده انجام دیجیتال مارکتینگ است.
آیا لزوما دیجیتال مارکتینگ، بطور آنلاین انجام میشود؟ خیر، هم به صورت آنلاین و هم آفلاین قابل انجام شدن است.
چرا بازاریابی دیجیتال مهم است؟
یادتان میآید وقتی هنوز سنمان خیلی کمتر بود و صندلی عقب ماشین مینشستیم، هر ۱ کیلومتر یک بیلبورد تبلیغاتی بود؟! و همه آنها را میدیدم و میخواندیم. ولی الان آن بیلبورد ها کجا هستند؟
پاسخ این است که هنوز هم آن بیلبوردها وجود دارند؛ اما خوشبختانه یا متاسفانه دیگر هیچ تاثیری در تبلیغات ندارند و ما دیگر آنها را نمیبینیم، چون مشغول چک کردن پیام هایمان در شبکه های اجتماعی هستیم.
دیگر هیچ سرنشینی در خودرو، نگاهش به خیابان ها و جادهها نیست، و همه ترجیح میدهند به صفحه موبایلشان نگاه کنند. تنها کسانی که مجبورند نگاهشان را به خیابان و جاده بدوزند، خود شخص راننده ها هستند(البته در کشور ما این چنین نیست! ) و صد البته که این موضوع هم به لطف نسل جدید خودرو های بدون راننده، به زودی برای راننده ها میسر میشود و راننده ها هم به زودی میتوانند با خیال راحت تمرکزشان را روی تلفن هوشمندشان بگذارند.
البته از آنجایی که ما ایرانیها همیشه پیشرو هستیم، قبل از اینکه این تکنولوژی وارد کشورمان شود، ما به پیشواز رفتهایم و در حال رانندگی، با خیال راحت اینستاگراممان را هم چک میکنیم!
«الون ماسک» رئیس خودروسازی تسلا، این نوید را داده است که در سالهای ۲۰۲۳ الی ۲۰۲۵ این تکنولوژی در سراسر دنیا قابل دسترس خواهد بود.

بررسی اجمالی بازاریابی دیجیتال
به طور کلی، دیجیتال مارکتینگ به دو بخش اصلی بازاریابی آنلاین و بازاریابی آفلاین تقسیم بندی میشود.
۷ دسته اصلی بازاریابی آنلاین:
- بهینه سازی برای موتورهای جستجو (SEO)
- بازاریابی موتورهای جستجو (SEM)
- بازاریابی محتوا (Content Marketing)
- بازاریابی شبکه های اجتماعی (SMM)
- تبلیغات مبتنی بر کلیک (PPC)
- بازاریابی همکاری در فروش (Affiliate Marketin)
- بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)
از آنجایی که این ۷ دسته، هر کدام بسیار وسیع و عمیق هستند، من در این مقاله درباره آنها صحبت نمیکنم؛ اما قول میدهم در مقالات بعدی به آنها بپردازم. از این رو در ادامه این مطلب به بازاریابی دیجیتال آفلاین میپردازم
۴ دسته اصلی بازاریابی آفلاین:
- بازاریابی آفلاین پیشرفته
- بازاریابی تلویزیونی
- بازاریابی رادیویی
- بازاریابی تلفنی
در ادامه میخواهیم به تفکیک، هر کدام را بررسی کنیم:
بازاریابی آفلاین پیشرفته
چرا میگوییم بازاریابی آفلاین پیشرفته؟
زیرا این سبک از بازاریابی دیجیتال آفلاین، توسط دستگاه های پیشرفته الکترونیکی انجام میشود.
مثلا اگر به یک رستوران برویم و برای سفارش دادن غذا، به جای استفاده از یک منو کاغذی عادی، از یک صفحه دیجیتال سفارشمان را ثبت کنیم، در این حالت مدیر رستوران به شیوه بازاریابی آفلاین پیشرفته، فروش انجام داده است.

معمای دیجیتال مارکتینگی!
تفاوت بین بیلبوردهای بین جادهای شهرها و بیلبوردهای موجود در مرکز شهر در چیست؟
پاسخ صحیح ۳ حرف دارد: LED (ترجمه فارسی: دیود های ساطح کننده نور) میتوانید پاسخ تصویری این معما را در عکس زیر ببینید.

پس راه حل استفاده از دیجیتال مارکتینگ آفلاین، این است که میلیون ها تومان خرج اجاره بیلبوردهای پیشرفته کنیم؟
قطعا برای همه خیر.
اگر محصول شما یک کالای دیجیتالی است، راه حل های دیگری هم وجود دارد. همه ما دیده ایم وقتی وارد نمایندگی های فروش موبایل میشویم، تعدادی از جدیدترین محصولات کمپانی، روی میز آزمایش است و عده از از مردم در حال تست و بررسی کردن با نمونه های تستی این محصولات هستند. این یک راه حل ساده برای فروش محصولات دیجیتال است. شما به راحتی میتوانید فرصت تست کردن این محصولات را در اختیار مشتریان احتمالی تان قرار دهید و به احتمال زیاد، آنها یکی از خریداران شما خواهند بود.
بیایید یک شبیه سازی انجام دهیم:
تصور کنید شما یک کودک هستید و من به شما یک DVD بازی جذاب میدهم و میگویم: این نسخه آزمایشی بازی رایگان تقدیم شما. برای استفاده در روز اول (۲۴ ساعت اول) کاملا رایگان است، اما اگر بخواهید این بازی را ادامه بدهید باید نسخه اصلی این بازی را از من خریداری کنید. به نظر شما چند درصد احتمال دارد بعد از ۲۴ ساعت از تست اولیه، شما نزد من برگردید و خواهش کنید که آن بازی را به شما بفروشم؟
بسیاری از ما احتمالا تجربه خرید و دنبال کردن سریال های داغ روز مثل فرار از زندان و قهوه تلخ و شهرزاد و … را داشته ایم
بازاریابی رادیویی
درست است که توجه مردم به رادیو مانند ۲۰ سال پیش نیست؛ اما هنوز هم بخش عظیمی از مردم، حداقل ماهیانه یک بار – خواسته یا ناخواسته- برای دقایقی به رادیو گوش میدهند (گوش دادنهای ناخواسته، معمولا در تاکسی اتفاق میافتد). البته افراد زیادی هم ترجیح میدهند رادیو را اینترنتی گوش کنند. بسیاری از برندهای مطرح، همچنان از طریق رادیو به صورت سنتی، طبق همان روال ۲۰ سال پیش، در حال بازاریابی محصولاتشان هستند.
بازاریابی تلویزیونی در دیجیتال مارکتینگ
بازاریابی از طریق تلویزیون، از آن دسته روشهایی است که فقط خدا میداند کی قرار است از بین برود؟ اما چیزی که واضح است، این است که سالانه هزینههای بسیار هنگفتی در این راه سوزانده میشود.
چرا اینقدر هزینه های سر سام آور بابت تبلیغات تلویزیونی؟ فقط به دلیل اینکه میانگین استفاده مردم از تلویزیون ۴ ساعت در روز است؟
تبلیغات تلویزیونی روز به روز کمرنگتر(بی اثرتر) از تبلیغات اینترنتی میشوند.
چرا این اتفاق میافتد؟
به گفته خبرگزاری ایسنا در سال ۱۳۹۴ میزان حضور مردم در شبکههای اجتماعی، به میانگین ۹ ساعت رسیده است.
انتخاب آپارات و یوتیوب به عنوان یک جایگزین به جای تلویزیون و سینما ،هر روز پررنگ تر میشود و بیشتر جای پای خود را در دل مردم محکم میکند. در واقع نه تنها مردم، بیشتر در حال حضور در سایت های اشتراک ویدئو هستند، بلکه هزینه های تبلیغاتی آنها نیز بسیار ارزان تر است و حتی میتواند رایگان هم باشد. از طرفی به علت افراط تلویزیون در پخش آگهی های تبلیغاتی، توجه مردم به بخش آگهی های تلویزیونی، تقریبا بی اثر شده است.
نمیدانم در حال حاضر شکل و شمایل تبلیغات تلویزیونی چگونه شده است؟ اما زمان نوجوانی من شروع تبلیغات تلویزیون این به این شکل بود:

بازاریابی تلفنی
تا قبل از سال ۲۰۱۴ اکثر مردم توسط کامپیوتر و لپتاب به اینترنت دسترسی داشتند؛ اما از سال ۲۰۱۴ به بعد، تعداد افرادی که تلفن هوشمند داشتند، این رکورد را شکستند و از آن سال به بعد، تا این لحظه همچنان رکورد دسترسی به اینترنت، پیش جامعه موبایل داران است. پس حالا که اینقدر مردم به گوشی های تلفن هوشمندشان علاقهمند شدند، یک فرصت خوب برای ایجاد بازاریابی تلفنی است. در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد افراد، حداقل یک تلفن همراه هوشمند دارند.
بجای آنکه به روش های آنلاین تبلیغات توسط تلفن همراه بپردازم، اجازه دهید کمی درباره تبلیغات آفلاین گوشی های همراه بیشتر بدانیم
۲ ابزار قدرتمند در موبایل ها وجود دارد که مهم نیست تلفن همراه هوشمند است یا غیر هوشمند. در هر حال، این ۲ گزینه در تمام تلفن های همراه وجود دارد:
تماس تلفنی و پیامک
من هم مثل شما، از این روش خوشم نمیآید؛ اما وقتی آمارها میگوید از هر ۵۲ تماس حدود ۱۷ نفر حاضر به خرید کالا به این شیوه میشوند، پس ثابت میشود که این روش هنوز پابرجا است و جواب میدهد. اما مشکل اینجاست که از آنجایی که این روند، برای هر مشتری باید تکرار شود، به هر حال زمان زیادی میبرد. در نتیجه هر فروشنده به طور میانگین بیش از چند فروش در روز نمیتواند انجام دهد. پس باز هم این روش، مطلوب نیست و بهتر است از روشهای بهتری استفاده شود.
روش بهتر در بازاریابی تلفنی چیست؟
روش بهتر و گارانتی شده، استفاده از پیام کوتاه (پیامک) است که توسط یک پنل ارسال پیامک انبوه، به طیف وسیعی از مخاطبین ارسال میشود. خبر خوب این است که تقریبا تمام پیامک ها توسط مخاطبین خوانده میشوند یا حداقل چند کلمه اول آنها خوانده میشوند. و استفاده از این روش یک شیوه تضمین شده و بهتر برای استفاده از بازاریابی تلفنی است.
نتیجه گیری
با بررسی های که در این مطلب انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که برخلاف ذهنیت اولیهمان، دیجیتال مارکتینگ یا همان بازاریابی دیجیتالی، الزاما هیچ ارتباطی به اینترنت ندارد، حالا میبینیم که اتفاقا فاصله خیلی زیادی هم با اینترنت دارد. درست است که کسب و کار اینترنتی باعث میشود شما خیلی سریعتر و راحت تر ثروتمند شوید؛ اما تکنیک های آفلاین دیجیتال مارکتینگ به شما کمک میکند که تمام تخم مرغ هایتان را در یک سبد نگذارید و روشهای آفلاین دیجیتال مارکتینگ را نیز برای بازاریابی و درآمدزایی انجام دهید.