نه تنها من به عنوان یک مدرس و متخصص کسب و کارهای اینترنتی، بلکه اکثر مدرسان و مربیان بازاریابی اینترنتی، در یک باور هم عقیده هستیم و آن، این است که یک کسب و کار اینترنتی موفق و ثروتساز، وبسایتی است که اصول مهم تولید محتوا در آن رعایت شود و به طور صحیح، تولید محتوا و بازاریابی محتوا را انجام دهد. اگر در ابتدای شروع راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی و وبسایت پردرآمدی هستی، باید یاد بگیری که چطور محتوا نویسی کنی؟ من در این مطلب آموزشی میخواهم قدم به قدم، مراحل شروع تولید محتوا برای بخش بلاگ وبسایتت را آموزش بدهم. ازت خواهش میکنم اگر میخواهی یک محتوا نویس حرفهای باشی، حتما در این مقاله از نت هوش با من همراه باش.
بخش بلاگ(Blog) وبسایت تو، هسته مرکزی کسب و کار اینترنتی و ماشین کسب درآمد تو خواهد بود؛ اگر آن را درست و صحیح راهاندازی نکنی، کل مسیر تولید و بازاریابی محتوا را اشتباه میروی و برای دریافت ترافیک و حتی از آن مهمتر کسب درآمد، دچار مشکل میشوی. در این مقاله میخواهم اصول راهاندازی بلاگ محتوای وبسایت را آموزش بدهم. این اصول، همان مراحلی هستند که وقتی خودم میخواهم یک کسب و کار اینترنتی را آغاز کنم، حتما رعایت میکنم.
اصل ۱: انتخاب درست بازار هدف، یکی از اصول مهم تولید محتوا
اگر سرمایه مالی بالایی برای توسعه تیم تولید محتوا نداری، بزرگترین اشتباهی که میتوانی مرتکب شوی این است که سراغ یک بازار بزرگ بروی. اگر سایتهای بزرگی مثل Zoomit در ایران که در هر ساعت ۱ محتوا تولید میکنند را بررسی کنی، باید به این نتیجه برسی که کار اشتباهی است که بدون داشتن سرمایه بالا، تو هم بازار هدف آنها را انتخاب کنی. این چنین سایتهایی هزینههای بسیار هنگفتی را به تیم تولید محتوا اختصاص میدهند تا مثل یک ربات، محتوا تولید کنند.
از طرفی هم اگر بازار بسیار کوچکی را انتخاب کنی، ممکن است ترافیک قابل قبولی را نتوانی برای وبسایتت فراهم کنی. اگر جامعه هدف تو آنقدر کوچک انتخاب شود که کاربران زیادی نداشته باشد، عملا کسب و کار تو مشتری نخواهد داشت. توصیه میکنم برای بهتر انتخاب کردن بازار هدف، حتما مقاله نیچ مارکتینگ چیست را بخوانی. با یک نیچ مارکتینگ مناسب میتوانی بهترین بازار هدف را انتخاب کنی.
پیشنهاد میکنیم این مطلب را هم بخوانید:
اصل ۲: روی یک پلتفرم خاص تمرکز نکن
درست است که همیشه گفتهام تمرکز اصلیات را باید روی وبسایت بگذاری، و نه روی شبکههای اجتماعی؛ اما این حرف به این معنی نیست که فقط روی وبسایت کار کنی و بقیه پلتفرمها را نادیده بگیری.
هر چه در شبکههای اجتماعی اصلی هم به موازات وبسایتت کار کنی، امکان بیشتر دیده شدن کسب و کارت را افزایش میدهی. در شبکههای اجتماعی دیگری مثل فیس بوک، توئیتر، لینکدین و تامبلر نیز خیلی از ایرانیان در حال فعالیت هستند که میتوانی توجهشان را جلب کنی.
اصل ۳: کپی کردن محتوا در شبکههای اجتماعی
در ابتدا بگویم دارم درباره کپی کردن محتوا از وبسایت خودمان در شبکههای اجتماعی خودمان صحبت میکنم، نه درباره کپی کردن از وبسایتهای دیگر!
کپی کردن از وبسایتهای دیگر، قطعا باعث پنالتی شدنمان توسط گوگل میشود!
اگر در وبسایت خودت مطالب کپی شده (خواسته یا ناخواسته) بوجود بیاید، گوگل پنالتیات نمیکند! (البته امتیاز مثبتی هم نمیدهد). از طرفی، گوگل شبکههای اجتماعی تو را میشناسد و میداند مربوط به وبسایت و کسب و کار اینترنتی خودت هست. پس با کپی کردن مطالب وبسایتت در شبکههای اجتماعیات، باز هم امتیاز منفی نمیگیری. اما به این معنی نیست که به صورت کیلویی مطالبت را در شبکههای اجتماعیات کپی کنی و فقط از آن محتوا به وبسایتت لینک بدهی.
جنس نگرش افرادی که در شبکههای اجتماعی هستند، متفاوت است با افرادی که در وبسایتها در حال خواندن مطالب هستند. اگر میخواهی توجه مخاطب را در شبکههای اجتماعی به سمت وبسایتت جذب کنی، مطالب وبسایتت را به طور کامل در در شبکه اجتماعی کپی نکن. سعی کن یک مطلب کوتاه اختصاصی برای هرکدامشان بنویسی و در نهایت، کاربر را به سمت وبسایتت هدایت کنی.
اصل ۴: محتوا نویسی باید بر اساس “من” و “تو” انجام شود
چرا محتوا مینویسیم؟ آیا غیر از این است که میخواهیم ارتباط خوبی با مخاطبانمان برقرار کنیم؟
خواهش میکنم وقتی میخواهی محتوا بنویسی، احساس نکن قرار است یک نامه رسمی به رئیس جمهور بفرستی. ما نویسنده کتاب تاریخ بیهقی نیستیم و خواننده هم دبیر ادبیات فارسی نیست.
راحت باش! خودت باش.
با مخاطب، راحت صحبت کن و خیلی ساده از کلماتی مثل “من” و “تو” و “شما” استفاده کن. اجازه بده مخاطبت بتواند با تو راحت باشد و احساس بهتری از خواندن مطالب بلاگ وبسایتت داشته باشد. ارتباط بهتر و عمیقتر با مخاطبانت، یعنی کسب درآمد بیشتر در آینده.
اصل ۵: پرسیدن سوال، از اصول مهم تولید محتوا است
ما محتوا تولید میکنیم تا به سوالات کاربرانمان پاسخ داده باشیم؛ اما به این معنی نیست که خودمان نباید سوال بپرسیم!
وقتی در انتهای یک مطلب از کاربر سوال میپرسی، باعث میشود مخاطب با تو و محتوایت احساس تعامل بیشتری داشته باشد. معمولا این کار باعث میشود تعداد کامنتهای آن محتوا، افزایش پیدا کند و کاربر، خودش را در یک چالش ببیند. همچنین اگر خوب سوال بپرسی، احساس نیاز کاربر به خواندن مطالب بیشتر در بلاگ وبسایتت تقویت میشود؛ و این یعنی ارتباط پایدارتر با خواننده. ارتباط با خواننده نیز یکی دیگر از اصول مهم تولید محتوا است.
سوال پرسیدن در محتوا، باعث تعامل بیشتر و کسب درآمد بیشتر از وبسایتت در آینده میشود.
اصل ۶: خلاف جهت رقبا حرکت کن
همیشه خلاق جهت حرکت کردن بد نیست، خیلی وقتها بهترین انتخاب است.
منظور از خلاف جهت حرکت کردن در تولید محتوا چیست؟
ماهیت کلی رقابت کردن در هر حوزه کسب و کاری به این صورت است که به رقبا نگاه میکنیم که چه کار میکنند و ما هم همان کارها را انجام میدهیم. اگر در حوزهای رقبایت را آنالیز کنی، میبینی که تو هم دقیقا دنباله رو روشها و متدهای آنها هستی (خواسته یا ناخواسته). این دنبالهروی باعث میشود محتوایی که تولید میکنی، وجه تمایزی با آنها نداشته باشد. بهترین راهکار برای حل این موضوع چیست؟
بهترین راه حل این است که با تغییر قالب سبک محتوا، بر خلاف رقبایت حرکت کنی. اکثر رقبا در حال تولید مقالات متنی برای تولید محتوا هستند، پس تو باید به سراغ طراحی اینفوگرافیکها بروی، باید پادکستهای صوتی درست کنی، باید ویدئو درست کنی تا از بیس قالب محتوای رقبایت خارج شوی و وجه تمایز، در تولید محتوایت ایجاد کنی.
وقتی صحبت از اصول مهم تولید محتوا میشود، منظورم فقط قالب محتوا نیست! هر فاکتور دیگری نیز میتواند باشد که به بررسی و تجزیه و تحلیل خودت بستگی دارد. مثلا ممکن است فاکتور تعداد کلمات را انتخاب کنی. ممکن است آنها محتوایی با تعداد کلمات ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ کلمهای تولید کنند. در چنین شرایطی، خلاف جهت حرکت کردن برای تو میتواند تمرکز بر تولید محتوایی با تعداد کلمات ۲۵۰۰ کلمهای باشد.
اصل ۷: محتوای قابل حمل تولید کن
چرا لپتابها از کامپیوترهای رومیزی محبوبتر شدند؟ (البته برای من نشدند)
- دلیلش این است که آنها قابل حمل بودند.
چرا موبایلها از تلفنهای سیمی محبوبتر شدند؟
- چون آنها قابل حمل بودند.
کلا ما انسانها چیزهایی را میخواهیم که قابل حمل باشند، تا در هر جایی بتوانیم از آنها به راحتی استفاده کنیم. محتوا هم دقیقا همینطور است.
همه کاربران وب، عاشق محتوای قابل حمل هستند. دقیقا منظورم پادکستهای صوتی و ویدئوها هستند. چون بر خلاف مقالات آموزشی متنی، کاربر مجبور نیست در شرایط خاصی آنها را مطالعه کند.
پادکستهای صوتی و ویدئوها کمک میکنند تا کاربر در شرایط مختلف و وضعیتهای گوناگونی بتواند از محتوا استفاده کند. (در باشگاه ورزشی، در پیاده روی، رانندگی و….)
اصل ۸: محتوا پادشاه نیست، مگر اینکه خوب باشد
حتما جمله معروف بیل گیتس را شنیده ای؟ “محتوا پادشاه است!”

اینکه در یک بازه زمانی، تعداد زیادی محتوا تولید کنی، نشان دهنده ارزش محتوایت نیست. خواننده وقتی مطلب تو را میخواند، باید مطلب مفید و با ارزشی باشد که بتواند آن را مصرف کند. صرفا تولید محتوایی که فقط تولید شده باشد که ترافیک ایجاد کند، نه ارزشی برای کسب و کار تو ایجاد میکند و نه ارزشی برای کاربرانت.
محتوایی پادشاه است که برای مخاطب، مفید و سودمند باشد.
اصل ۹: کمیت و کیفیت در تولید محتوا الزامی است
واقعیت تولید محتوا این است که نه تنها کیفیت دخیل است، بلکه باید کمیت را هم مد نظر قرار بدهی. بلاگ محتوایی که از هر چند مطلب آن، فقط یکی از آنها با کیفیت است، فایده ندارد. از طرفی اگر مطالبت با کیفیت باشند، اما تعداد آنها اندک باشد، باز هم بلاگ اثر بخش نخواهد بود.
باید بتوانی تعداد مناسب و کیفیت بالا را در کنار هم حفظ کنی. هم کیفیت و هم کمیت، در محتوای بلاگ مهم است.
اصل ۱۰: تمام محتوایت را در بلاگ خودت قرار نده
این خیلی خوب است که زحمت میکشی و محتوای با کیفیتی تولید میکنی؛ اما نباید تمام محتوایت را در بلاگ سایت خودت قرار بدهی. باید در سایتهای با ارزش دیگری نیز هر از چند گاهی با نام برند خودت مطالبی قرار بدهی و در صورت امکان (اجازه سایت میزبان)، به وبسایت خودت به عنوان منبع لینک بدهی.
این نه تنها یکی از تکنیک های خوب سئو و بهینهسازی وبسایت است، بلکه به برندسازی نام تجاری کسب و کارت نیز کمک میکند؛ و این هم یکی دیگر از اصول مهم تولید محتوا است. پس سعی کن بعضی اوقات ،محتوایی را به عنوان پست مهمان در دیگر سایتها با نام خودت یا وبسایتت قرار بدهی.
اصل ۱۱: محتوای قابل استفاده، بهتر از محتوای ویروسی است
همه دوست دارند محتوای ویروسی درست کنند. واقعا کسی هست که دوست نداشته باشد محتوایی که تولید میکند، بین مردم به اشتراک گذاشته شود و دست به دست شود؟
تولید محتوای ویروسی (Viral Content)، آرزوی هر تولید کننده محتوا است. اما واقعیت این است که تقریبا فقط ۱% محتوای تولید شده در وب، ویروسی میشوند. پس به جای آنکه تمرکز و هم و غمت را روی این بگذاری که چطور محتوای ویروسی تولید کنی، تمرکزت را روی این بگذار که چطور محتوای قابل استفاده تولید کنی. محتوایی که کاربر تو واقعا از آن استفاده کند. وقتی توجه تو فقط روی این باشد که محتوایت قابل استفاده و کاربردی باشد، مطمئن باش شانس ویروسی شدن محتوایت نیز افزایش مییابد.
اصل ۱۲: بلاگ برند شخصی، خیلی سریعتر از برند تجاری
کسب و کار تو چه نوع برندسازی قرار است داشته باشد؟ برند شخصی یا برند تجاری؟
این موضوع در سبک محتوا نویسی تو نیز باید پیاده شود. اگر کسب و کار بزرگی نیستی، اکیدا توصیه میکنم با نام برند شخصی، کسب و کار و محتوای بلاگات را پیش ببری؛ چون خیلی سریعتر به نتیجه میرسی؛ چون مردم با اشخاص، سریعتر و راحتتر میتوانند ارتباط برقرار کنند، تا با برندهای تجاری!
اگر میخواهی کسب و کارت سریعتر رشد کند، برو سراغ بلاگ شخصی؛ و اگر میخواهی یک کسب و کار غول تجاری بزرگ ایجاد کنی، برو سراغ بلاگ تجاری. اما یادت باشد هزینه مالی و زمانی بیشتری میخواهد.
اصل ۱۳: محتوای بلاگ بدون خواننده، هیچ ارزشی ندارد
ما محتوا تولید میکنیم برای کی؟ برای مخاطبان و خوانندگان بلاگمان. درست است؟
محتوایی که خوانندهای ندارد، فقط یک زحمت بیهوده است. بلاگ ما باید شامل محتوایی باشد که آن محتوا، خواننده داشته باشد. محتوا در بلاگ سایتت مثل آب است. اگر آب در جریان نباشد، میگندد!
اگر محتوای بلاگات خوانده نمیشود، هیچ ارزش و سودی ندارد.
اگر در ابتدای راه هستی و هنوز بازدید کننده مناسب برای خوانده شدن مطالبت نداری، توصیه میکنم از مقاله ۱۰ روش تبلیغات رایگان استفاده کن و حتما آن را مطالعه کن.
پیشنهاد میکنیم این مطلب را هم بخوانید:
اصل ۱۴: پاسخگوی نظرات کاربران باشید
خیلی بعید به نظر میرسد که در وبسایتی کامنت بنویسی و هیچکس جوابت را ندهد، و تو باز هم در آن وبسایت، فعالیت کنی!
آیا واقعا خودت این کار را میکنی؟
مخاطبان و کاربران وبسایت تو خانواده مجازیات هستند. همانطور که وقتی جواب اعضای خانواده خودت را ندهی، تو را ترک میکنند؛ کاربران وبسایتت نیز اگر پاسخگوی نظرات و سوالاتشان نباشی، دقیقا همینکار را خواهند کرد.
یکی از اصول مهم تولید محتوا این است که تو باید پاسخ تمام نظرات، سوالات، پیشنهادات و هر متن دیگری که در کامنتها درج میشود را بدهی تا کاربران، با تو درگیر یک ارتباط شوند.
اصل ۱۵ : محتوا نباید فقط خواندنی باشد، باید نوشیدنی هم باشد!
اکثر افراد وقتی به بخش بلاگ وبسایت شما میرسند، میخواهند سریع به یک نتیجهای برسند. همه آنها وقت کافی ندارند که یک مقاله ۲۰۰۰ کلمهای را بخوانند.
آنها میخواهند نهایتا طی ۱ دقیقه به اطلاعاتی که میخواهند دستیابند، پس باید محتوایی که مینویسی علاوه بر خواندنی بودن، نوشیدنی هم باشد تا راحت مصرف شود.
توصیه میکنم حتما از سرفصلها ، تیترها و نتیجهگیری نهایی در مطالبت استفاده کنی تا کاربر با یک نگاه ساده بتواند به ارزش محتوا پی ببرد و سریع و راحت آن را بنوشد!

اصل ۱۶: با نگاه اول، عاشقشان کن
عشق در نگاه اول را شنیدهای؟ محتوا هم همینطور است. خوانندهها با تیتر محتوا، عاشق میشوند.
بعضی از محتوا نویسان ۸۰% انرژیشان را صرف نوشتن محتوا میکنند و ۲۰% را صرف تبلیغ میکنند، و بعض دیگر ۸۰% را صرف بازاریابی میکنند و ۲۰% را صرف نوشتن و برخی دیگر ۵۰-۵۰٫٫٫
اما در مورد تیتر و عنوان چی؟
چرا به تیترها و سرفصلها، هیچکس اینقدر اهمیت نمیدهد؟ آنچه که اکثر نویسندگان محتوا نمیدانند، این است که از هر ۱۰ خواننده، ۸ نفر تیترها را میخواند، و از هر ۱۰ خواننده، ۲ نفر از آنها با خواندن عنوان، روی محتوا کلیک میکند! پس برای نوشتن تیترها و عنوانهای شگفتانگیز، وقت بگذار و تیترهای جذابی بنویس تا باعث جذب ترافیک بیشتر بشوی.
پیشنهاد میکنیم این مطلب را هم بخوانید:
4 دیدگاه دربارهٔ «اصول مهم تولید محتوا که برای هر تازهکاری الزامی است»
تشکر از پاسخگویی با دقت و با صراحت و صداقتتون، یقینا هر برنامه بلند مدتی نیاز به استراتژی قوی داره با تعریف ماموریت اصلی، بدون شک ساده سازی شما فوق العادست ، سپاسگزارم از مقالات ارزشمند و خلاقانه شما جناب هوشیار عزیز
مرسی ار لطف شما، باعث خوشحالیه که مطالب واستون مفید واقع شده.
سلام اقای هوشیار واقعا مطابتون عالیه و حرفه ای
فقط یک سوال داشتم همونطور که خودتون در این زمینه استاد و متخصص هستید ولی نمیدونم چرا کم تولید محتوا میکنید
من ۵ ۶ ماهه با سایت شما اشنا هستم ولی تولید محتواتون خیلی کم بوده اکثر مطالبتون مال ۱ سال پیش یا ۲ سال پیش هست
من به شخصه میدیدم که شما تا رتبه ی ۱۰۰۰ الکسا میرسید ولی بعد از چندروز تا رتبه ی ۱۸۰۰ هم سقوط داشتید
من فکر میکنم بخاطر کم تولید محتوا کردن باشه
به هر حال شما خودتون استاد و متخصص هستید من فقط نظر خودم رو گفتم
و اینکه واقعا دوره ی وبمستر ثروتسازتون حرف نداره و بشدت پولسازه متشکرم
سلام آقای جوادی
اول اینکه رتبه الکسا رو ملاک موفقیت یک وبسایت قرار ندید، چون به روشهای مختلف میشه رتبه الکسا رو دستکاری کرد.
مورد دوم کار و فعالیت اصلی بنده روی وبسایت نت هوش نیست (فعلا)