از حدود 8 میلیارد انسان روی زمین، حدود 4.8 میلیارد نفر از اینترنت استفاده میکنند! در این شرایط و با توجه به این آمار، به نظر میرسد برای کسب و کارهای موفق هیچ راهی به جز کمک گرفتن از بازاریابی اینترنتی نباشد.
پس همراه من باشید تا ابتدا به شما توضیح بدهم بازاریابی اینترنتی چیست و سپس تمامی تکنیک ها و روش های آن را معرفی کنم.
بازاریابی اینترنتی چیست؟
بازاریابی اینترنتی زیرمجموعه بازاریابی دیجیتال بوده و به هر روشی اشاره دارد که به کمکش یک کسب و کار با استفاده از دنیای وب و اینترنت، به جذب مشتری و کسب درآمد بپردازد.
بازاریابی اینترنتی اصولا به دلیل هزینههای اندک در بلندمدت و همینطور بازدهی بیشتر، مورد توجه کسب و کارها قرار میگیرد و امروز آمار محبوبیتش رو به رشد است.
تفاوت بازاریابی دیجیتال و بازاریابی آنلاین چیست؟
با اینکه خیلیها دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی الکترونیکی را یکی میدانند، در تعریف دقیقتر دیجیتال مارکتینگ هر روش بازاریابی است که به کمک یک ابزار دیجیتال انجام شود. بنابراین نمیتوانیم صرفا آن را به اینترنت محدود کنیم، بلکه تبلیغ در تلویزیون یا حتی تلویزیونهای دیجیتال شهری هم جزو دیجیتال مارکتینگ محسوب میشوند.
تکنیک ها و روش های بازاریابی اینترنتی
در ادامه تمامی روش های اصلی بازاریابی اینترنتی که امروز در سطح وب استفاده میشود را به شما توضیح میدهم. اگر در مورد هر تکنیک سوالی داشتید در بخش نظرات سوالتان را مطرح کنید.
1_ بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO)
در SEO شما باید به کمک یک سئوکار، کارهایی در سایت انجام بدهید که موتورهای جستجویی مثل گوگل رتبه وب سایتتان را روی کلمات کلیدی مختلف بهبود بدهند. مثلا اقدام به تولید محتوا روی کلمه “کسب درآمد از اینترنت” کرده، سرعت سایت را افزایش میدهید، ظاهرش را بهینه میکنید و… تا وقتی کاربران این کلمه را در گوگل جستجو میکنند، این موتور جستجو وب سایت شما را به عنوان یک رسانه معتبر به آنها نمایش بدهد.
دقت کنید، امروز اغلب کسب و کارها به عنوان مسیر اول فروش یا برندسازی به سئو توجه میکنند. مثلا دیجی کالا، چطور، ترب، ایمالز و بسیاری از دیگر سایتهای موفق امروز بیشتر از همه روش های بازاریابی اینترنتی روی SEO سرمایهگذاری کرده و میکنند.
2_ تبلیغات در موتور جستجو
در دنیای بازاریابی چیزی به اسم SEM وجود دارد که به هر روش بازاریابی از طریق موتورهای جستجو اشاره میکند. با توجه به این تعریف، سئو هم زیرمجموعه SEO است. اما اینجا من در مورد تبلیغ در موتور جستجو صحبت میکنم. ابتدا نگاهی به تصویر پایین داشته باشید:
همانطور که مشخص است، اینجا چند سایت در نتایج ابتدایی گوگل به نمایش در آمدهاند. اما این سایتها نه به کمک پیادهسازی فاکتورهای سئو، که با پرداخت هزینه به گوگل به این رتبهها رسیدهاند. به طور دقیقتر:
صاحبان این سایتها به کمک سرویسی از گوگل به اسم گوگل ادز، کلمات مورد نظر و محبوبشان برای رتبه گرفتن را مشخص کرده، سپس حسابشان را به دلار یا درهم شارژ میکنند. بعد از این روی این کلمات به صفحه اول میرسند و در ازای هر کلیک کاربران هزینهای را به گوگل میدهند. مثلا اگر روی کلمه آموزش طراحی فروشگاه اینترنتی روزانه 1 هزار بازدید داشته باشند، باید چیزی بین 2 تا 10 میلیون تومان به گوگل بپردازند. (هر بازدید ممکن است 1 هزار تومان تا چند 10 هزار تومان باشد.)
البته در نهایت به دلیل هزینههای بالا، کسب و کارها برای طولانیمدت به سراغ سئو رفته و صرفا در بازههای زمانی خاص از تبلیغات گوگل و دیگر موتورهای جستجو کمک میگیرند. مثلا شرکتهای گردشگری صرفا در زمان تبلیغات و عید از این روش برای دیده شدن بیشتر استفاده میکنند.
3_ تبلیغات در سایتهای پربازدید
به جز تبلیغات گوگل، روش دیگری از تبلیغات اینترنتی وجود دارد که اصولا در سایتهای پربازدید انجام میشود. مثلا تصویر پایین را ببینید:
شما هم میتوانید امروز بنر تبلیغاتی سایتتان را به یک سایت پربازدید مشابه بدهید و در ادامه به روشی که از قبل مشخص شده، هزینه این تبلیغ را بپردازید. اصولا اغلب سایتها هزینه تبلیغات را از شما بهشکل کلیکی میگیرند که به این روش PPC یا تبلیغ کلیکی گفته میشود. یعنی مثل گوگل در ازای هر بازدید هزینهای را از حسابتان کم میکنند. اما هستند وب سایتهایی که هزینه را به روشی مثل تعداد بازدید در سایت (دیده شدن تبلیغتان در خود سایت تبلیغاتی) تعداد یا میزان خرید مخاطبان و… از شما دریافت کنند.
اگر به تبلیغ در سایتهای پربازدید علاقهمند هستید، بیشتر باید به سراغ سایتهای خبری مثل مشرق نیوز یا آخرین خبر و همینطور سایتهای مجلهای مثل چطور و نمناک و… بروید. البته هر چه مخاطبان این سایتها به مخاطبان هدف کسب و کار شما نزدیکتر باشند، نتیجه بهتری دریافت خواهید کرد.
4_ بازاریابی شبکههای اجتماعی
روشی نوین از بازاریابی اینترنتی که این روزها محبوبیت زیادی پیدا کرده “بازاریابی شبکههای اجتماعی” است. در این روش، ابتدا باید شبکه اجتماعی مورد نظرتان را انتخاب کرده، سپس در آن محتوایی منتشر کنید که مخاطبان هدفتان به آن علاقهمند بوده و حاضرند به خاطر محتوا، اکانت شما را دنبال کرده یا در آن عضو شوند. در ادامه هم باید سعی کنید مخاطبان را با محتواهای دیگر، به خریدار محصولتان تبدیل کنید.
البته در مورد بازاریابی شبکههای اجتماعی نکات مهمی هست که باید بدانید. در ادامه این نکات را توضیح میدهم تا مبادا به اشتباه بیوفتید:
اول از همه یادتان باشد که این رسانهها متعلق به شما نیستند، در واقع همانطور که بزرگانی مثل جو پولیتزی و… میگویند، تمرکز اصلی شما باید روی رسانه تحت مالکیت خودتان یعنی وب سایت باشد. چون در شبکههای اجتماعی احتمال این وجود دارد که روزی مخاطبان را از دست داده یا اصلا اکانت شما از بین برود. همانطور که ناگهان مخاطبان تلگرام در ایران از دست رفت یا همانطور که اینستاگرام بارها به اشتباه اکانت کاربرانش را حذف کرده.
در درجه دوم اینکه نباید در همه رسانهها یک نوع محتوای ثابت منتشر کنید. چراکه مخاطبان هر رسانه به نوع خاصی از محتوا علاقه دارند. (در ادامه توضیح میدهم.)
در نهایت هم یادتان باشد که هر رسانهای به درد هر کسب و کاری نمیخورد؛ بلکه شما باید قبل از شروع بازاریابی اینترنتی در این شبکهها، مطمئن شوید که آیا مخاطبان هدف من در این رسانه حضور دارند یا نه؟ با توجه به این در ادامه به طور خلاصه مهمترین رسانههای اجتماعی محبوب در ایران را معرفی کرده و در مورد مخاطبان و همینطور محتوای مناسبشان صحبت میکنم.
اینستاگرام
اینستاگرام محبوبترین رسانه اجتماعی در ایران است و مخاطبان آن عمومی هستند. یعنی میتوانید برای بازاریابی 90 درصد کسب و کارها روی آن حساب کنید. مخاطبان اینستاگرام بیشتر به محتواهای ویدیویی کوتاه، داستانی و کمتر محتوای متنی علاقه دارند.
یوتیوب
یوتیوب در این چند سال گذشته حتی با وجود فیلتر بودن توانسته حسابی دل مخاطبان ایرانی را به دست بیاورد. نکته اینجاست که خود یوتیوب در ازای تولید محتوا و جذب مخاطبان در آن به شما پول پرداخت میکند. مخاطبان این رسانه هم از نوع عمومی هستند و بیشتر به محتواهای ویدیویی طولانی و البته جذاب علاقه دارند. همینطور محتواهای آموزشی در این رسانه علاقهمندان زیادی دارد.
لینکدین
لینکدین یک شبکه اجتماعی مخصوص کسب و کار است. اگر علاقه دارید با همکاران و کسب و کارهای نزدیک ارتباط بسازید یا اگر مشتریان هدفتان کسب و کارها هستند، روی لینکدین حساب کنید.
توییتر
توییتر هم در این یکیدو سال گذشته در جذب مخاطبان ایرانی موفق بوده. در حال حاضر بیشتر مخاطبان این رسانه، نوجوانان و جوانان هستند. البته کسب و کارهای زیادی در توییتر فعال نیستند اما در این رسانه میتوانید با انتشار محتواهای کوتاه متنی یا کوتاه ویدیویی مخاطب جذب کنید. همینطور محتوای طنز متنی و تصویری در توییتر مخاطبان زیادی دارد.
پینترست
مخاطبان ایرانی پینترست خیلی زیاد نیستند اما با این حال اگر در حوزههای تخصصی مثل گرافیک و تصویرسازی و… فعالیت میکنید، احتمالا بتوانید در پینترست مخاطب جذب کنید چراکه متخصصان این حوزه از آن استفاده زیادی میکنند.
فیسبوک
فیسبوک تا قبل از به وجود آمدن اینستاگرام در ایران یک شبکه اجتماعی نیمهجان بود اما اینستاگرام تیر آخر را هم به آن زد و مخاطبانش را به شدت کم کرد. با این حال شاید بتوانید مخاطبان اندک ایرانی آن را با محتوای جذاب به سمت خودتان بکشید. همینطور اگر مخاطبان هدفتان انگلیسیزبانها یا مخاطبان دیگر کشورها هستند، روی آن حساب کنید.
تلگرام
با اینکه تلگرام عملا فیلتر شده و مخاطبان ایرانی آن کاهش یافتهاند، هنوز هم برای بازاریابی قابل استفاده است. البته بعد از فیلترینگ، این رسانه کمی از مخاطبان مسن خودش را از دست داد و بعد از رشد بیشتر اینستاگرام هم کمی تعداد مخاطبان کم سنترش کاهش یافت. اما با این حال در صورتی که یک “استراتژی محتوای” درست داشته باشید، میتوانید در کنار دیگر رسانهها از آن استفاده کنید. اصولا در این رسانه مخاطبان بیشتر به محتواهای تصویری و همینطور محتواهای فایلی علاقهمندند. مثلا فایل PDF کتاب یا یک جزوه آموزشی یا حتی گزارش عملکرد فروش سایتتان.
5_ تبلیغ در شبکههای اجتماعی
خب، به یکی از دیگر از انواع تکنیک های بازاریابی الکترونیکی رسیدیم. در این روش شما تبلیغ کسب و کارتان را در یکی از شبکههای اجتماعی محبوب مورد نظرتان به نمایش میگذارید. البته دقت کنید که این روش بازاریابی خودش به 2 بخش تقسیم میشود:
تبلیغ در حسابهای پربازدید
روش اول این است که تبلیغتان را به یک حساب پربازدید بدهید. مثلا تبلیغ یک کسب و کار در پیج فلان واینر و طناز اینستاگرام زیرمجموعه این روش است. اصولا کسب و کارها میتوانند 3 نوع تبلیغ به این حسابها بدهند:
- تبلیغ برای جذب مخاطب به اکانت خودشان و افزایش فالوور،
- تبلیغ برای فروش مستقیم یک محصول،
- تبلیغ برای جذب مخاطب به وب سایت
در اغلب مواقع تبلیغ برای جذب فالوور در همان رسانه، بازدهی بیشتری دارد.
تبلیغ در سیستم تبلیغاتی رسانه اجتماعی
روش دیگر تبلیغ، استفاده از سیستمی است که خود رسانه اجتماعی در اختیارتان میگذارد. مثلا در خارج از کشور استفاده از سیستم تبلیغات فیسبوک محبوبیت بسیار زیادی دارد چراکه در این روش صاحب کسب و کار اینترنتی میتواند با دقت زیادی مخاطبان این تبلیغ را انتخاب کند.
اینکه بینندگان آن چه جنسیتی داشته باشند، چند ساله باشند، به چه موضوعاتی علاقه داشته باشند و… . در خود اینستاگرام هم چنین سیستمی وجود دارد که البته استفاده از آن برای کاربران ایرانی کمی سخت است.
6_ شنود شبکههای اجتماعی
شنود شبکههای اجتماعی باز یکی دیگر از روشهای نوین بازاریابی اینترنتی است. ابتدا نگاهی به تصویر پایین داشته باشید:
همانطور که مشخص است اینجا کسب و کار توانسته با حضور به موقع، یک مشتری جذب کرده و البته خودش را به مخاطبان زیاد دیگری هم معرفی کند. حالا تصویر پایین را مشاهده کنید:
همانطور که میبینید است این بار کسب و کار با حضور به موقع و پاسخگویی به مشتری از ایجاد یک بحران پیرامون برندش جلوگیری کرده. در واقع شنود شبکههای اجتماعی روشی از بازاریابی اینترنتی است که به کمک ابزارهای مخصوص خودش با همین اسم انجام میشود.
در این روش شما عبارتهای مورد نظرتان را در سطح شبکههای اجتماعی رصد کرده و به محض اینکه مخاطبانی در مورد آن کلمات صحبت میکنند، شما باخبر میشوید تا بتوانید با واکنش مناسب، بازاریابی کنید. این کلمات میتواند نام برند، نام محصول یا حتی نام رقیبتان باشد.
7_ بازاریابی محتوا
اگر تا اینجا مقاله را به طور کامل خوانده باشید، به خوبی میدانید “بازاریابی محتوا چیست“. بازاریابی محتوا در واقع فرآیند انتشار محتوا در رسانههای مختلف برای جذب و تبدیل مخاطب است. در این تکنیک بازاریابی اینترنتی، محتوا علاوه بر جذب مخاطب باید باعث برندسازی، تبدیل مخاطب به خریدار، خریدار به مشتری دائم و مشتری دائم به طرفدار برند هم بشود. اجازه بدهید مثال بزنم:
- من با انتشار یک مقاله آموزشی با عنوان “روشهای طراحی سایت” در نت هوش، مخاطبانی جذب میکنم که حاضرند دوباره به وبلاگ سایت من سر بزنند،
- بعد با انتشار مقاله ایده های کسب و کار اینترنتی یا مقاله آموزش طراحی سایت بدون کدنویسی، آنها را تبدیل به خریدار دوره وبمستر ثروت ساز میکنم.
- بعد از این با انتشار یکسری ویدیو مکمل در مورد فلان تکنیک جدید بازاریابی که قولشان را در دوره نداده بودم، خریداران دوره را به مشتری دائم یا حتی طرفدار برندم تبدیل میکنم.
این فرآیند ممکن است هم در سایت و هم در دیگر رسانهها اتفاق بیوفتد.
8_ ایمیل مارکتینگ
اگر قرار بود روش های بازاریابی اینترنتی را به ترتیب اهمیت بنویسم، قطعا ایمیل مارکتینگ را بعد از سئو و بازاریابی شبکههای اجتماعی قرار میدادم! در واقع امروز ایمیل مارکتینگ بین 3 روش اصلی فروش اغلب کسب و کارها قرار گرفته. این در حالی است که بسیاری از افراد تصور میکنند بازاریابی ایمیلی بازدهی خیلی زیادی نداشته و نمیتوان روی آن حساب کرد.
در این روش بازاریابی، شما ابتدا با بهانههایی مثل ارسال یک فایل رایگان، آدرس ایمیل مخاطبان را دریافت میکنید. بعد از این باید با ارسال ایمیلهای جذاب، مثلا خبر انتشار فلان پست اینستاگرام، فلان پست سایت و… به مخاطبان نزدیکتر شده و در نهایت هر از گاهی با آگاه کردن آنها از جشنوارهها و تخفیفها، به خرید ترغیبشان کنید.
9_ اینفلوئنسر مارکتینگ
اینفلوئنسر مارکتینگ روشی از تبلیغات اینترنتی است. در آن تبلیغ کسب و کارتان را به یک تاثیرگذار میدهید تا آن را در رسانهاش منتشر کند.
اصولا این روش بازاریابی هم به 2 شکل انجام میشود:
اینفلوئنسر مارکتینگ عمومی
در روش عمومی که بسیار هم رایج است، تبلیغتان را به یک تاثیرگذار با مخاطبان عمومی میدهید. مثلا حسن ریوندی که بیشتر از 6 میلیون فالوور در اینستاگرام دارد، یک تاثیرگذار عمومی است.
اینفلوئنسر مارکتینگ اختصاصی
در روش اختصاصی، تبلیغ کسب و کار شما را یک اینفلوئنسر با مخاطبان اختصاصی منتشر میکند که خب بازدهیاش بیشتر است. مثلا اینکه تبلیغ فست فودتان را به یک بلاگر حوزه غذا بدهید. همینطور اینکه کسب و کارتان را فردی با مخاطبان علاقهمند به محصولتان منتشر کند هم در روش اختصاصی قرار میگیرد. مثلا اینکه تبلیغ کسب و کارتان در حوزه فروش سیسمونی را به یک پیج آموزش بافتنی بدهید، چراکه بخشی از مخاطبان این پیج همان خانمهایی هستند که نیاز به خرید سیسمونی دارند.
10_ بازاریابی وابسته
بازاریابی وابسته یا Affiliate marketing روشی از بازاریابی آنلاین است که بیشتر به درد کسب و کارهای بزرگ میخورد. البته اگر هدفتان راه اندازی کسب و کار اینترنتی بوده این روش میتواند باعث درآمدزایی برای شما شود.
در بازاریابی وابسته، کسب و کارهایی مثل دیجی کالا یا آمازون، لینکی به شما میدهند که کاربران را به سایت خودشان و صفحات محصولات منتقل میکند. در ادامه شما این لینکها را در سایتتان قرار داده و به کمک دیگر روش های بازاریابی اینترنتی مخاطبان را به این صفحاتی که لینکها را دارند، میفرستید. بعد از این و بعد از ورود کاربران از این لینکها به دیجی کالا یا آمازون و خرید کردن، پورسانتی از محصول به حسابتان واریز میشود.
11_ تبلیغ اپلیکیشن
اگر 5 سال پیش بود، تبلیغ در اپلیکیشنها را جزوی از تبلیغات اینترنتی محسوب میکردیم اما امروز آنقدر محبوبیت این روش بازاریابی آنلاین زیاد شده که خودش یک شاخه جداگانه است. امروز شما میتوانید در اپلیکیشنهای پربازدید بهشکل پوش نوتیفیکیشن، پاپ آپ، بنری، اسپانسری و… تبلیغ کنید که خب همه اینها در صورت استفاده اصولی، بازدهی خوبی دارند.
کلام آخر
خب به انتهای مقاله رسیدیم. در این مقاله ابتدا فهمیدیم که بازاریابی اینترنتی چیست، سپس با تکنیک ها و روش های بازاریابی اینترنتی آشنا شدیم. در آخر اگر سوال و نظری دارید، در بخش نظرات منتظر شما عزیزان هستم.
منبع:
سلام و تشکر بابت این مطالب ارزشمند.
fantastic . بسیار عالی .